Sunday, February 18, 2018

bila dah masa, nak berubah

hi, assalamualaikum..
lama betul tak membebel kat sini..

nah, saje nak bagi tips untuk healhty life..
ni pun semua dapat dari group yang aku join.


#Tips 1 : Target yang realiti.
Tau apa target realiti? Target realiti ni korg kena set sebulan tak lebih dari 5kg turun berat badan. Kalau turun lebih 5kg bukan lemak, tapi air je yang kurang dalam badan.


#Tips 2 : jaga perasaan & jangan mudah terpedaya dengan org lain.
Selalu fikir positive, jangan cepat down bila tengok kt ig atau kawan korang dah mula susut badan & tengok dorg update kat ig penimbang berat badan dorg dari ‘66kg dalam masa 2bulan dah dapat 50kg’ . Korang jagan terpedaya mcm tu. Ni adalah salah satu sikap yang negative dalam berdiet atau journey turunkan berat badan. Korg jagan terpengaruh dengan tengok berat badan orang. 
Berat badan setiap orang berlainan. Semua orang tak sama.


#Tips 3 : tidur awal & jangan buka laman sosial, cth : twitter, fb atau ig.
Tidur kita kena cukup sehari 6-8jam kalau nak result badan susut lagi cantik. 
So tidur antara pukul 10/10:30 ke 11, bangun awal 4:30pagi atau 5 dan terus mandi.
(tapi kalau ikut sunnah, elok pun mandi pagi2)


dan benda lain yang penting jugak, nak kurus kena makan
dalam 1 hidangan ada carbs, protein, fiber, fats. 
Contoh : dibagi 100%
60% - fiber 
20% - protein 
15% - carbs
5% - fat
Macam ni korang takkan rasa cepat lapar & makan benda merepek.
dan Nasi tak salah ye, yang salah bila kita makan nasi bersenduk-senduk berserta kuah banjir sekali.
cukuplah sekadar nasi 1/2, ikan/ayam panggang, dan sayur banyak sikit..


paling penting juga! air masak.. mana-mana diet pun air masak paling penting untuk minum
25kg-1liter..

ok, harap dapat membantu!
sekian.


G-Eazy & Halsey - Him & I (Official Video)

Thursday, October 26, 2017

NOH SALLEH - RENJANA OFFICIAL LYRIC VIDEO


too high, too class, too meaningful
but it's make me so sad, by why?
congrats Noh for another awesome masterpiece..

p/s : someone bring me here, he said wanna hear a high taste song?
memang lain maciamm..

Wednesday, October 25, 2017

Tuesday, October 24, 2017

How To Break a Person’s Heart.


easy peasy, all you have to do just start it!






c/p : from warga twitterjaya.. muahahahahha